Η παραλιακή Αιγιάλεια για όμορφες εμπειρίες,
με υπηρεσίες από το «Δίκτυο Ποιότητας Οινοξένεια»

Οι προθέσεις και οι στόχοι μας

Η παραπλιακή Αιγιαλεία με την οργάνωση και τις τουριστικές υποδομές που διαθέτει, παρέχει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να περάσει αξέχαστες στιγμές οποιαδήποτε χρονική στιγμή και αν την επισκεφτεί.  Γι αυτό πολλοί οι φιλοξενούμενοι μας, ειδικά τα καλοκαίρια και στις διακοπές τους, τους είναι πολύ δύσκολο να τις περάσουν όλες δίπλα σε μια πισίνα, ή πλατσουρίζοντας σε μια παραλία, όσο όμορφη και να είναι αυτή.

Οπότε μας ζητούν επισταμένως πληροφορίες για να γεμίσουν τον χρόνο τους με κάτι πιο ενδιαφέρον και ξεχωριστό από αυτά που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή της παραλιακής Αιγιάλειας / Καλαβρύτων: πρακτικά μας ζητούν να λειτουργήσουμε σαν ένας «άτυπος σύνδεσμος» με τα πλέον ενδιαφέροντα «στοιχεία» της περιοχής, όσον αφορά οινογευσιγνωσία, οικολογία, εκδρομές, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, όμορφες παραλίες και καλό φαγητό.

Οπότε, τελικά με τις υπηρεσίες του “Δικτύου Ποιότητας Οινοξένεια”, δεν είναι δύσκολο να τους εξυπηρετήσουμε, συνεπώς το βασικό μας ερώτημα που τους θέτουμε είναι ταυτόχρονα και πολύ απλό:
«Πόσο μακριά από το εξοχικό θέλετε να πάτε και τι συνολικά χρόνο θέλετε να διαθέσετε»?

Η περιγραφή των εξορμήσεων
σε ενδιαφέροντα μέρη

Η ταβέρνα «Μαϊστρέλι»

Στα πλαίσια αυτά έχουμε δημιουργήσει διάφορες κυκλικές διαδρομές που συνδυάζονται με τα μέρη που πιθανώς τους ενδιαφέρουν, οπότε και δημιουργείται ένα καλό πρόγραμμα με μία καλή «άσκηση επί χάρτου»:

Συνήθως αν τους ενδιαφέρει το νόστιμο και περιποιημένο μεσημεριανό, τους προτείνουμε να ξεκινήσουν από την ταβέρνα «Μαϊστρέλι», που βρίσκεται πάνω σε μια εξαιρετική βοτσαλωτή παραλία κάτω από ψηλά ευκάλυπτα στην παραλία των Σελιανίτικων και με τους πολύ φιλόξενους ιδιοκτήτες της Θανάση και Τάκη, όπου τον χειμώνα λειτουργούν την ταβέρνα «Λιόπετρο».

Για τους επισκέπτες μας τον χειμώνα το «Λιόπετρο» ενδείκνυται σαν πολύ αξιόλογος χειμερινός προορισμός και τους το συνιστούμε όχι μόνο λόγω της εξαιρετικής του κουζίνας και εξυπηρέτησης, αλλά από εκεί βλέπει κανείς «στο πιάτο» όλο το Αίγιο (μέχρι και την Αλυκή του), όπως επίσης και τον Κορινθιακό από ανατολή σε δύση.

Η ταβέρνα «Μαϊστρέλι»

Η ταβέρνα Μαϊστρέλι στην άκρη της βοτσαλωτής παραλίας στα Σελιανίτικα

Η ταβέρνα «Μαϊστρέλι»

Η ταβέρνα Μαϊστρέλι συμμετέχει στις εκδηλώσεις Οινοξένεια

Κοντινές παραλίες Αιγίου

Παράλληλα φεύγοντας από Σελιανίτικα και πηγαίνοντας να επισκεφτούμε την Αλυκή Αιγίου, μπορούμε να σταματήσουμε ενδιάμεσα για ένα μπάνιο στις όμορφες, καθαρές, βοτσαλωτές παραλίες, που βλέπουμε στα αριστερά μας.

H βοτσαλωτή παραλία της Αβύθου

H βοτσαλωτή παραλία της Αβύθου

Αλυκή Αιγίου

Αλυκή Αιγίου

Οινοποιείο «Αχαιών Οινοποιητική»

Στη συνέχεια του απογεύματος μπορούμε να επισκεφτούμε το φιλόξενο οινοποιείο «Αχαιών Οινοποιητική» για μια ολοκληρωμένη γευσιγνωσία με τα όμορφα κρασιά τους (με τη βοήθεια της πάντα ευγενικής Κατερίνας), όπου στον άπλετο χώρο παρκινγκ που διαθέτουν, το καλοκαίρι μπορούμε να γνωρίσουμε δείγματα καλλιέργειας από τους αμπελώνες τους ακόμα και να γευτούμε στο τέλος Αυγούστου τα κρασοστάφυλα τους.

Η «Αχαιών Οινοποιητική», βρίσκεται πολύ κοντά στην ανατολική είσοδο / έξοδο του Αιγίου (exit no. 21 της νέας εθνικής οδού) και σε μικρή απόσταση από τα «Ψηλά Αλώνια», που είναι η κεντρική πλατεία του Αιγίου.

Ωστόσο η γνωριμία με τα κρασιά της «Αχαιών Οινοποιητική» δεν εξαντλείται με μια γευσιγνωσία και περιήγηση στο σύγχρονο οινοποιείο τους αλλά συνεχίζεται και με κάτι ουσιαστικότερο: από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβρη η οινογευσιγνωσία μπορεί να γίνει πάνω στους όμορφους αμπελώνες τους, που τους καλλιεργούν στο χωριό Μαμουσιά (σε 900 μ. υψόμετρο).

Εκεί, κάτω από την μεγάλη βελανιδιά που βρίσκεται στην άκρη του αμπελώνα, «οικοδέσποινα» είναι η Κατερίνα με τις δικές της σπιτικές συνταγές και με τα δροσερά κρασιά της, μας προσφέρει ολοκληρωμένες εμπειρίες «κρασοκατάνυξης», μετά την όμορφη βόλτα στον περιποιημένο αμπελώνα τους, θαυμάζοντας παράλληλα τις εξαιρετικές κοιλάδες του Βουραϊκού και του Κερυνίτη ποταμού.

Οινοποιείο «Αχαιών Οινοποιητική»

Δοκιμή οινογευσιγνωσίας στους ορεινούς αμπελώνες της Αχαιών Οινοποιητικής

Οινοποιείο «Αχαιών Οινοποιητική»

Η μεγάλη ποικιλία των κρασιών της Αχαιών Οινοποιητικής

Το wine bar «Κύβος»

Οπότε, θέλοντας να κλείσουμε το βράδυ μας με ένα ελαφρύ και εύγευστο δείπνο μπορούμε να επιλέξουμε το wine bar «Κύβος», που βρίσκεται ακριβώς πάνω στην παραλία του Αιγίου σε ωραίο χώρο και γειτνιάζει με τον πανύψηλο «Πλάτανο του Παυσανία» και τον χώρο με τις 12 κοινόχρηστες μαρμάρινες βρύσες.

Ξέχωρα από την ομορφιά του χώρου ο «Κύβος», διαθέτει μια πολύ μεγάλη κάβα από όλα τα οινοποιεία της Αιγιάλειας και που τα συνδυάζει συνταγές έξυπνα και γευστικά με τοπικά πιάτα και  εξαιρετικά ορεκτικά.

Οπότε, αν ο επισκέπτης δεν έχει χρόνο να επισκεφτεί τα οινοποιεία, εναλλακτικά μπορεί να γευτεί στον «Κύβο», τα πιο όμορφα κρασιά της Αιγιάλειας σε όλη την διάρκεια της μέρας και με θέα την γειτονική παραλία και τον Κορινθιακό.

Το wine bar «Κύβος»

Η εξαιρετική θέση του wine bar Κύβος στην παραλία Αιγίου

Το wine bar «Κύβος»

Εκλεκτά πιάτα οινογευσιγνωσίας στο wine bar Κύβος

Το οινοποιείο «Cavino»

Αν ωστόσο υπάρχει περισσότερος χρόνος (και θέλουμε να ξεκινήσουμε τις οινογευσιγνωσίες από το πρωί), δίνεται επίσης η δυνατότητα να επισκεφτούμε 3 ακόμα όμορφα οινοποιεία, όπως είναι το «Cavino», που είναι από τα πιο παλιά από τα 10 οινοποιεία έχοντας ιδρυθεί το 1958, και που βρίσκεται στην δυτική είσοδο / έξοδο του Αιγίου (exit no. 22 της νέας εθνικής οδού), δίπλα από τον ποταμό Μεγανίτη. Εκεί μπορεί να μας περιμένει η φιλόξενη Ευαγγελία, που είναι η οινολόγος του και μέλος του ΔΣ «Οινοξένεια».

Το οινοποιείο «Cavino» πέραν της μεγάλης και βολικής αίθουσας που διαθέτει για οινογευσιγνωσία (όπου επίσης έχει μόνιμη έκθεση με όλους τους τύπους των κρασιών που παράγει, και τα βραβεία που έχουν κερδίσει), διαθέτει για επίσκεψη και την «Μεγάλη Άμπελο» που είναι ο παλιός αμπελώνας του μοναστηριού “Μεγάλο Σπήλαιο” στης “Λώβας το λαγκάδι”, πηγαίνοντας προς Καλάβρυτα

Από τα τέλη της άνοιξης, η «Μεγάλη Άμπελος» που έχει ανανεωθεί πλήρως με νέες ποικιλίες θα είναι επισκέψιμη μετά από ραντεβού, όντας προσβάσιμη με αυτοκίνητο μέχρι την είσοδο, ενώ και  η θέα του είναι εξαιρετική από τον επαρχιακό δρόμο Διακοφτό – Καλάβρυτα.

Το οινοποιείο «Cavino»

Χώρος οινογευσιγνωσίας και έκθεση κρασιών στο οινοποιείο Cavino

Το οινοποιείο «Cavino»

Σειρά από πολλαπλές βραβεύσεις και πιστοποιήσεις των κρασιών του οινοποιείου Cavino

Το βαρυτικό οινοποιείο «Ρούβαλη»

Μόλις 5 λεπτά οδήγηση από την έξοδο 21 της Ολυμπίας οδού, ανηφορίζοντας προς το ορεινό χωριό Φτέρη, μπορούμε να επισκεφτούμε το βαρυτικό οινοποιείο Ρούβαλη. Ιδρυτής του ο Άγγελος Ρούβαλης, ο οποίος δραστηριοποιείται έντονα και με σωστές προτάσεις στα «κοινά» της Αιγιάλειας και είναι ο εμπνευστής των εκδηλώσεων «Οινοξένεια» (Οίνος + Φιλοξενία), όπως πραγματοποιούνται τα 10 τελευταία χρόνια μέσα στο 2ο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.

Εκεί μπορεί να μας περιμένει η κόρη του Θεοδώρα και ο Ισπανός σύζυγός της Αntonio Ruiz, δυο οινολόγοι με παγκόσμια εμπειρία, για ξενάγηση στο οινοποιείο και γευσιγνωσία των κρασιών.

Η ξενάγηση του οινοποιείου Ρούβαλη, πρακτικά είναι μια «μυσταγωγία», ειδικότερα η επίσκεψη στα κατώτερα τμήματα του, όπου υπάρχουν τα σπάνια βαρέλια οινοποίησης και παλαίωσης των κόκκινων κρασιών του.

Το πως διαλέγουν και χρησιμοποιούν τα δρύινα βαρέλια (από Γαλλία και Καναδά) είναι πρακτικά μια ολόκληρη επιστήμη για να διασφαλίσουν τα τελικά τους αρώματα και χρώματα (που τελικά πετυχαίνουν με τις μεθόδους και γνώσεις που διαθέτουν ο ιδρυτής του οινοποιείου Άγγελος και η κόρη του Θεοδώρα, έχοντας και οι 2 τους εξαιρετικές σπουδές και εμπειρίες στην Γαλλία).

Το βαρυτικό οινοποιείο «Ρούβαλη»

Το βαρυτικό οινοποιείο Ρούβαλη – Γενική άποψη και σε διάφορα επίπεδα

Το βαρυτικό οινοποιείο «Ρούβαλη»

Αντιπροσωπευτικά κρασιά του οινοποιείου Ρούβαλη με μοντέρνες ετικέτες

To οινοποιείο «Ρίρα»

Αν μάλιστα βρισκόμαστε προς το τέλος Αυγούστου / αρχές Σεπτέμβρη, τότε μπορούμε και να προλάβουμε μια πρωινή ή απογευματινή επίσκεψη στο οινοποιείο «Ρίρα» και να μας γίνει επίδειξη οινοποίησης μπροστά στα μάτια μας, από τη φιλόξενη οινολόγο του, που είναι ιδιαίτερα παθιασμένη με τη ενδιαφέρουσα δουλειά της και είναι πολύ παραστατική στις αφηγήσεις της.

Η ιδιαιτερότητα του οινοποιείου «Ρίρα» (πέραν του γεγονότος ότι βρίσκεται σε απόσταση 3 χλμ από τα εξοχικά μας και πάνω στην παλιά εθνική οδό Πατρών – Κορίνθου) είναι ότι ξεκινάει πιο νωρίς τρύγο και οινοποίηση, δεδομένου ότι οι αμπελώνες του βρίσκονται σε πολύ χαμηλό υψόμετρο (300-400μ.), συγκριτικά με τους αμπελώνες των υπόλοιπων 9 οινοποιείων της Αιγιάλειας (που βρίσκονται ακόμη και στα 900 μ, π.χ. στο ορεινό χωριό Μαμουσιά).

Σαν επισκέπτες του οινοποιείου «Ρίρα», πέραν της αρχικής οινογευσιγνωσίας, γευόμαστε συνήθως φρέσκια μουσταλευριά (ξεχωριστά από λευκά και μαύρα σταφύλια), ενώ οι μικροί φίλοι μας απολαμβάνουν επίσης φρέσκο και δροσερό χυμό από μαύρα και κόκκινα σταφύλια.

To οινοποιείο «Ρίρα»

Σύγχρονες δεξαμενές οινοποίησης
στο οινοποιείο Ρίρα

To οινοποιείο «Ρίρα»

Επίδειξη οινοποίησης στο οινοποιείο Ρίρα
στα πλαίσια εκδηλώσεων «Οινοξένεια»

Η προετοιμασία των επισκέψεων για να είναι ενδιαφέρουσες και χρήσιμες

Στα 2 εξοχικά μας μαζί με το καλωσόρισμα και την ενημέρωση για την περιοχή μας, τους παρέχουμε και δίγλωσσους χάρτες για τις επαρχίες Αιγιάλειας και Καλαβρύτων, που είναι πλαστικοποιημένοι και μπορούν να τους πάρουν μαζί τους:

Πάνω τους τοποθετούμε με έγχρωμο μαρκαδόρο τα σημεία που τους ενδιαφέρουν για επίσκεψη, οπότε τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει το GPS του αυτοκινήτου και του κινητού τους.

Για όλες τις παραπάνω επισκέψεις εννοείται ότι προηγουμένως θα έχουμε ενημερώσει τους υπεύθυνους των οινοποιείων και επίσης θα έχουμε δώσει τα κινητά τους στους επισκέπτες μας (όπως και αξιόπιστη πληροφόρηση για χρόνους και αποστάσεις), έτσι ώστε οι όποιες εξορμήσεις / αποδράσεις να είναι ενδιαφέρουσες και με εύκολες διαδρομές, δεδομένου ότι οι φιλοξενούμενοι μας πρέπει τελικά να φεύγουν με όμορφες αναμνήσεις και εμπειρίες.

Παρέα επισκεπτών στο Panorama & Primavera Villas

Επισκέπτες των Panorama & Primavera Villas δίπλα στην πισίνα,
στο βάθος τα Σελιανίτικα

Εκδρομή στην εξοχή

Οινογευσιγνωσία στους ορεινούς αμπελώνες της Αχαιών Οινοποιητικής
(περιοχή Μαμουσιά)

Panoprima, Πανόραμα, Πριμαβέρα, Panorama, Primavera

Μάθετε περισσότερα για τη Βίλλα Πανόραμα

Panoprima, Πανόραμα, Πριμαβέρα, Panorama, Primavera

Μάθετε περισσότερα για τη Βίλλα Πριμαβέρα