Η ορεινή Αιγιάλεια και η περιοχή Καλαβρύτων
έχουν τις δικές τους ομορφιές

Η εναλλακτική διαδρομή και επισκέψεις πέραν της παραλιακής ζώνης της Αιγιάλειας

Ναι μεν το καλοκαίρι δύσκολα αφήνει κανείς την δροσιά της θάλασσας ή της πισίνας, ωστόσο και η ορεινή Αιγιάλεια και οι περιοχές των Καλαβρύτων έχουν ένα δροσερό περιβάλλον και ενδιαφέροντα μέρη να επισκεφτούμε.
Οπότε, για όσους επιθυμούν να γνωρίσουν καλύτερα αυτές τις 2 αξιόλογες περιοχές, έχει δημιουργηθεί αυτή η 2η διαδρομή, που την προτείνουμε εναλλακτικά στους φιλοξενούμενους μας.

Ναι μεν είναι πιο μακρινή (από αυτή της παραλιακής Αιγιάλειας), αλλά έχει θαυμάσια τοπία με γρήγορη εναλλαγή, πολύ πράσινο, γραφικούς οικισμούς και πολλά ιστορικά μνημεία.

Περιγραφή της διαδρομής και επισκέψεις
σε επιχειρήσεις / μέλη του Δικτύου Ποιότητας Οινοξένεια

Tο μαγειρείο «Παλιά Αγορά του Αιγίου» και το αρχαιολογικό μουσείο

Μπορούμε να ξεκινήσουμε από την πόλη του Αιγίου και δεδομένου ότι θα επισκεφτούμε αρκετά οινοποιεία θα ήταν χρήσιμο να πάρουμε ένα καλό πρωινό (ίσως και brunch για τους αργοπορήσαντες) στο μαγειρείο «Παλιά Αγορά του Αιγίου» που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το ανακαινισμένο αρχαιολογικό μουσείο (που είναι σχεδίασης του Βαυαρού αρχιτέκτονα Τσίλερ), μέσα στο παλιό και γραφικό τμήμα της παλιάς πόλης του Αιγίου.

Πρόκειται για μια παλιά οικογενειακή και ταυτόχρονα ατμοσφαιρική ταβέρνα που διαθέτει όμορφους εξωτερικούς χώρους για το καλοκαίρι και εσωτερικούς ζεστούς χώρους για το χειμώνα, με πολλές φωτογραφίες από το παλιό Αίγιο.

Προσφέρει διαφορετικά καθημερινά πιάτα, αναλόγως εποχής, με τοπικές συνταγές και φρέσκιες πρώτες ύλες από παραγωγούς της Αιγιάλειας.
Οι ευγενικοί ιδιοκτήτες προσφέρουν μια πολύ φιλική εξυπηρέτηση, αλλά και ενημερώνουν με λεπτομέρειες για το παλιό Αίγιο, τα γειτονικά ιστορικά μέρη του και για τις εποχές που το απέναντι μουσείο λειτουργούσε σαν Δημοτική Αγορά και έσφυζε από ζωή, ενώ στα δρομάκια του γυρίστηκαν πολλές ταινίες του σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Παλιά Αγορά του Αιγίου

Είσοδος και καλοκαιρινός χώρος του μαγειρείου

Παλιά Αγορά του Αιγίου

Το αρχαιολογικό Μουσείο Αιγίου
απέναντι ακριβώς από το μαγειρείο

Οινοποιείο Κιντώνης

Φεύγοντας από το παλιό Αίγιο και κινούμενοι στις νέες συνοικίες του μπορούμε να περάσουμε από το οινοποιείο Κιντώνης που είναι μια οικογενειακή επιχείρηση, και έχει αρχίσει να δραστηριοποιείται από το 1952.

Από το 2006 ανέλαβε η 3η γενιά και διαχειρίζεται το οινοποιείο παράγοντας μια μεγάλη ποικιλία κρασιών, από τους αμπελώνες τους που βρίσκονται στην ορεινή Αιγιάλεια, σε υψόμετρα 500-1.050 μ., όπου καλλιεργούνται ελληνικές και ξένες ποικιλίες.

Πρόκειται για μια πολύ δυναμική και δραστήρια οινοπαραγωγική μονάδα με εξαγωγικά χαρακτηριστικά, όπου το 60% της ετήσιας παραγωγής του οινοποιείου προωθείται σε 15 χώρες στον κόσμο.

Oινοποιείο Κιντώνης

Εξωτερική όψη του οινοποιείου
που βρίσκεται στην πόλη του Αιγίου

Oινοποιείο Κιντώνης

Εξωτερική όψη του οινοποιείου
που βρίσκεται στην πόλη του Αιγίου

Οινοποιείο «Κανακάρης»

Συνεχίζοντας στα περίχωρα του Αιγίου και στη περιοχή της Ελίκης βρίσκεται πάνω στην παλιά εθνική οδό Πάτρας-Κορίνθου το σύγχρονο οινοποιείο «Κανακάρης», ίδρυσης του 1979.

Πρόκειται πάλι για μια οικογενειακή επιχείρηση που διοικείται από 2 αδέρφια και οι τωρινοί ιδιοκτήτες της είναι η 3η γενιά σε σχέση με τους αρχικούς ιδρυτές της.

Οινοποιείο «Κανακάρης»

 Οι αμπελώνες του Οινοποιείου Κανακάρης στην ορεινή Αιγιάλεια

Οινοποιείο «Κανακάρης»

Σταφύλια Ροδίτης, βασική ύλη για το Οινοποιείο Κανακάρης

Οινοποιείο «Τετράμυθος»

Παίρνοντας τον επαρχιακό δρόμο Πούντα / Καλαβρύτων και παρακάμπτοντας το Άνω Διακοφτό βρίσκουμε στη δεξιά πλευρά του του δρόμου το πολύ σύγχρονο οινοποιείο «Τετράμυθος», που η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2004.

Έχοντας σαν αρχική «μαγιά» μια σειρά από οικογενειακούς αμπελώνες, το οινοποιείο συνεργάζεται με τοπικούς αμπελουργούς που έχουν αμπελώνες σε διάφορα υψόμετρα 500-1.050 μ. στην ορεινή Αιγιάλεια και όπου καλλιεργούνται συστηματικά 11 διαφορετικές ποικιλίες.

Είναι μια πολύ δυναμική επιχείρηση που παράγει επίσης πιστοποιημένα βιολογικά κρασιά και όπου το 75% της παραγωγής γίνεται από γηγενείς ποικιλίες, ενώ παράλληλα ένα μεγάλο ποσοστό 85% της παραγωγής εξάγεται σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Άπω Ανατολή, ενώ είναι οινοποιείο που προάγει σημαντικά την ποιοτική γαστρονομία και οινική κουλτούρα.

Οινοποιείο «Τετράμυθος»

Η όμορφη αίθουσα οινογευσιγνωσίας του Οινοποιείου Τετράμυθος

Οινοποιείο «Τετράμυθος»

Υπόγειος χώρος παλαίωσης κρασιών στο Οινοποιείο Τετράμυθος

Η ταβέρνα «Το Καταφύγιο»

Προχωρώντας προς τα Καλάβρυτα και στα 900 μ. υψόμετρο συναντάμε την εξαιρετική ταβέρνα «Το Καταφύγιο» που προσφέρει μια όμορφη πανοραμική θέα προς όλο τον Κορινθιακό.

Λειτουργεί εκεί από το 1994 και προσφέρει εξαιρετικά και εύγευστα πιάτα τοπικής κουζίνας δίπλα στο τζάκι, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ντόπια προϊόντα από τις περιοχές Αιγιάλειας και Καλαβρύτων.

Το Καταφύγιο λειτουργεί σε όλη την διάρκεια της χρονιάς και πέρα της ελληνικής κουζίνας του προσφέρει πιάτα με ντόπιο κυνήγι.

Η ταβέρνα «Το Καταφύγιο»

Εσωτερική άποψη της ταβέρνας
με καταπληκτική θέα μέχρι τον Κορινθιακό

Η ταβέρνα «Το Καταφύγιο»

Εσωτερική άποψη της ταβέρνας
με καταπληκτική θέα μέχρι τον Κορινθιακό

Αμπελώνας «Μέγα Σπήλαιο» (η «Μεγάλη Άμπελος»)

Συνεχίζοντας προς Καλάβρυτα και στην δεξιά πλευρά συναντάμε μέσα σε μια μεγάλη λαγκάδα την «Μεγάλη Άμπελο» που βρίσκεται γεωγραφικά βόρεια από την Κάτω Ζαχλωρού.

Υπάρχουν αναφορές από το 1550 για αυτό το μοναστηριακό αμπέλι, που αρχικά είχε μέσα του μετόχι του μοναστηριού «Μέγα Σπήλαιο» αλλά και οινοποιείο, και στη συνέχεια προστέθηκαν κοιτώνες και ξωκλήσι για τους μοναχούς του μοναστηριού.

Έτσι το «Μέγα Σπήλαιο» λειτούργησε μέχρι το 1980, αλλά στη συνέχεια υποβαθμίστηκε η παραγωγή του, ωστόσο το 1999 οι μέτοχοι του Cavino το αξιοποίησαν με εκτεταμένη αναμπέλωση. Όντας μέσα στο φαράγγι του Βουραϊκού, είναι τώρα φυτεμένο με ελληνικές και ξένες ποικιλίες που παράγουν εξαιρετικά κρασιά ιδιαίτερα τα μεγάλης παλαίωσης σε δρύινα βαρέλια.

Υπάρχουν δυνατότητες για τοπικές επισκέψεις (από τον Απρίλιο και μετά) σε συνεννόηση με την διαχείριση του οινοποιείου Cavino.

Μεγάλη Άμπελος - Μέγα Σπήλαιο

Γενική άποψη του ιστορικού μοναστηριού «Μέγα Σπήλαιο»

Οινοποιείου Cavino

Γενική άποψη του του αμπελώνα
που διαχειρίζεται το 
Cavino, «Η Μεγάλη Άμπελος»

Η ταβέρνα  «Το σπίτι της Μαριώς»

Σε μια απόσταση 5 χλμ πριν τα Καλάβρυτα συναντάμε το «Σπίτι της Μαριώς», που βρίσκεται στην τωρινή του θέση από το 2015 και μέσα σε μια ζεστή ατμόσφαιρα και με τους 2 φιλόξενους ιδιοκτήτες του προσφέρει μοναδικά πιάτα με τοπικές συνταγές, χρησιμοποιώντας μόνο τοπικά προϊόντα (οπότε και το μενού είναι επόμενο να αλλάζει ανά εποχή).

Εκτός από τοπικά κρασιά που προσφέρει σερβίρει και τοπική μπύρα, ενώ παράλληλα έχει ειδικά πιάτα για χορτοφάγους.

Η ταβέρνα «Το σπίτι της Μαριώς»

Η ταβέρνα  «Το σπίτι της Μαριώς»

Καλάβρυτα, Η ταβέρνα «Το σπίτι της Μαριώς»

Γενική άποψη της πόλης των Καλαβρύτων

Η ταβέρνα «του Αντώνη και της Πόλυς» 

Σε απόσταση 3 χλμ μετά από το ιστορικό μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου και κάνοντας μια εκτροπή από τον επαρχιακό δρόμο Καλαβρύτων μπαίνουμε στο κατώτερο μέρος του φαραγγιού του Βουραϊκού με κατεύθυνση την Κάτω Ζαχλωρού και με το ποτάμι να τρέχει δίπλα μας, πότε δεξιά και πότε αριστερά.

Η κατεύθυνση μας είναι ο όμορφος παραδοσιακός οικισμός στην Κάτω Ζαχλωρού και δίπλα από τον επαρχιακό δρόμο βρίσκεται ένας ανακαινισμένος ξενώνας που συνδυάζεται με την πανέμορφη «ταβέρνα του Αντώνη και της Πόλυς», με όμορφο και ζεστό χώρο τον χειμώνα και με πολλά τραπέζια στην αυλή το καλοκαίρι, κάτω από το βαθύ ίσκιο των πολυάριθμων δέντρων.

Η ταβέρνα βρίσκεται πολύ κοντά στο σταθμό του οδοντωτού και δίπλα από την μεταλλική γέφυρα που ενώνει τις 2 πλευρές του Βουραϊκού. 

Είναι ένα πολύ φιλόξενο μέρος με τους φιλικούς ιδιοκτήτες του να προσφέρει τις δικές τους συνταγές και ντόπια κρασιά, για όσους θέλουν να απολαύσουν την ομορφιά του φαραγγιού του Βουραϊκού.

Η ταβέρνα «του Αντώνη και της Πόλυς»

Η ταβέρνα «του Αντώνη και της Πόλυς»

Η ταβέρνα «του Αντώνη και της Πόλυς»

Η γέφυρα στην Κάτω Ζαχλωρού πάνω από
τον Βουραϊκό, με τις γραμμές του οδοντωτού

Tοπικά προϊόντα από τα Καλάβρυτα και Σελιανίτικα

Επιστρέφοντας στο Αίγιο ακολουθούμε την ίδια διαδρομή (ορεινή Αιγιάλεια) και σαν επισκέπτες γυρίζουμε με πολλές θαυμάσιες εμπειρίες και εικόνες από εξαιρετικά τοπία από τις πλευρές του Χελμού και τον Κορινθιακό.

Παράλληλα τους φιλοξενούμενους μας τους προτρέπουμε να επισκεφτούν 2 εξειδικευμένα μαγαζιά που πουλούν τοπικά προϊόντα στα Καλάβρυτα και Σελιανίτικα, τα οποία είναι υψηλής ποιότητας και γεύσης. Έτσι μπορούν να τα δοκιμάσουν επί τόπου και να αποφασίσουν για τις αγορές τους αφού προηγουμένως πειστούν.

Επίσης σχετική πληροφόρηση τους παρέχουμε με παραδείγματα αγορών από τα τοπικά καταστήματα στα Σελιανίτικα, δείχνοντας τους τις αναρτήσεις μας στο facebook (στο λογαριασμό μας Panoprima Villas), αλλά και αναφερόμενοι στην ιστοσελίδα του Δικτύου Ποιότητας Οινοξένεια που έχει ειδικό τμήμα  με περιγραφή και φωτογραφίες όλων των παραδοσιακών προϊόντων από τις περιοχές Αιγιάλειας και Καλαβρύτων.

Έτσι οι φιλοξενούμενοι μας φεύγουν πολύ ικανοποιημένοι και γεμάτοι με όμορφες αναμνήσεις και ποικίλες εμπειρίες από την παραμονή τους στα μέρη μας, αποτελώντας έτσι μια ζωντανή διαφήμιση για την Αιγιάλεια και τα Καλάβρυτα μέσα στον ευρύτερο κύκλο των φίλων, γνωστών και συναδέλφων τους στις πόλεις και τις πατρίδες τους.

Tοπικά προϊόντα από τα Καλάβρυτα και Σελιανίτικα

Μεγάλη ποικιλία τοπικών προϊόντων
όπως χυλοπίτες, λαζάνια, τραχανά κ.ά.

Tοπικά προϊόντα από τα Καλάβρυτα και Σελιανίτικα

Tοπικά προϊόντα όπως μαρμελάδες σε διάφορες γεύσεις
και λικέρ “Αγριοκέρασο”

Παραδοσιακά προϊόντα

Μεγάλη ποικιλία τοπικών προϊόντων
όπως ζυμαρικά και όσπρια

Tοπικά προϊόντα από τα Καλάβρυτα και Σελιανίτικα

Προϊόντα με τοπική γεύση όπως κάπαρη, ροδοζάχαρη,
αποξηραμένα φρούτα κ.ά.

Παραδοσιακά προϊόντα

“Αριάδνη”, κατάστημα με τοπικά προϊόντα
από τα Καλάβρυτα και Σελιανίτικα

Tοπικά προϊόντα από τα Καλάβρυτα και Σελιανίτικα

“Αριάδνη”, ο κατάλογος των τοπικών προϊόντων
γραμμένος σε μαυροπίνακα με κιμωλία

Panoprima, Πανόραμα, Πριμαβέρα, Panorama, Primavera

Μάθετε περισσότερα για τη Βίλλα Πανόραμα

Panoprima, Πανόραμα, Πριμαβέρα, Panorama, Primavera

Μάθετε περισσότερα για τη Βίλλα Πριμαβέρα